Gebedslijst
Profetieën over Nederland
*Let op: ik heb besloten om niet langer iets met inzendingen te doen, omdat de site al heel lang niet meer actief geupdate wordt. Mails zijn nog altijd welkom, maar ik zal niks meer op deze site posten.

maandag 22 oktober 2007

Principes van eenheid

Principes van eenheid
van de webmaster, gebedstrijd.blogspot.com


Eenheid en verscheidenheid kunnen samengaan. Maar hoe? Hoe kunnen we dit doel – eenheid in verscheidenheid – nastreven? Hier volgen wat praktische aanwijzingen die men in gezelschap van christenen uit andere denominaties kan gebruiken.

  1. Het Grote Gebod: heb God lief boven alles en heb anderen lief als jezelf. Dit is de basis voor het hele leven en ook voor interkerkelijke omgang.
  2. Weet je eigen identiteit. Ten eerste is het goed om de sterke en zwakke punten van je eigen denominatie te weten. Ten tweede: de meeste denominaties hebben voortgebouwd op andere.
  3. Onderscheid de belangrijkste waarden van je persoonlijk geloofsleven van de minder belangrijke. We hoeven ons niet zo druk te maken over relatief onbelangrijke waarden.
  4. Wees geïnteresseerd in andere mensen en weet dat je met elkaar wat te winnen hebt.
  5. Interesse in de oorsprong van andere denominaties is zeer bruikbaar. Doe daar onderzoek naar en je zult ontdekken dat je bepaalde eigenschappen van andere kerken gaat waarderen.
  6. Wanneer je voor je eigen geloofsovertuiging uitkomt, vermijdt dan uitspraken als; ‘ja, ik zeg het niet, de bijbel zegt het!’ of ‘wij ervaren het waarschijnlijk iets levendiger dan jullie’, en ‘jij ervaart het vast zus en zo…’. Met deze uitspraken stel je iets vast wat helemaal niet vastgesteld kan worden.
  7. Je kunt een bepaald vooroordeel hebben over denominaties, maar absoluut niet over mensen! Het is vreselijk belangrijk om vanaf het begin een positieve verwachting te hebben van mensen uit andere denominaties. Het logische uitgangspunt hiervan is dat je ze immers nog niet kent.
  8. Voel je niet beperkt om te spreken over je eigen geloofsbeleving en probeer niet defensief te zijn. Naast het feit dat je vrijmoedig mag zijn, is dit punt ook belangrijk omdat mensen defensiviteit aanvoelen en daardoor zelf defensief worden.
  9. Heb een nederige instelling en weet dat je nooit de volledige waarheid in pacht hebt.
  10. Vaak is het beter om meer nadruk te leggen op onderlinge overeenkomsten, dan op verschillen.
  11. Doordenk de manier waarop je bepaalde praktijken, die karakteristiek voor jou denominatie zijn, in de gebedgroep kunt gebruiken. Is het bijvoorbeeld wijs om vanuit het niets te bidden voor de doop in de Heilige Geest voor een gereformeerde broeder?Of is het wel zo wijs om keihard in tongen te bidden in aanwezigheid van pas-bekeerden uit een baptisten-gezindte? En is het wel een goede actie om te drinken in gezelschap van mensen van het Leger des Heils? Bij dit alles gaat het om de liefde: je mag jezelf wel zijn, maar probeer te voorkomen dat je anderen aanstoot geeft.
  12. Vermijd theologische discussies met mensen die zich als christen voordoen maar het niet zijn. (Natuurlijk moet je wel heel zeker van je zaak zijn, met wie je te maken hebt!)
  13. Als laatste: blijf vooral jezelf!

Natuurlijk gaat het niet allemaal om harmonie. Wanneer je in situaties komt dat je wordt aangevallen op je geloof, hoef je je niet te verdedigen maar het mag wel. Als je maar jezelf blijft en niets van jezelf inlevert terwille van de vrede! Natuurlijk moet je ook in je zelfverdediging wel beheerst blijven.

Uiteindelijk gaat het om liefde en respect: ik heb ze lief, ik ben geliefd; ik respecteer ze, zij moeten mij ook respecteren.

Geen opmerkingen: