Gebedslijst
Profetieën over Nederland
*Let op: ik heb besloten om niet langer iets met inzendingen te doen, omdat de site al heel lang niet meer actief geupdate wordt. Mails zijn nog altijd welkom, maar ik zal niks meer op deze site posten.

donderdag 20 maart 2008

De kracht van netwerken en partnerschap

Bron: JoelNews, Marc van der Woude

Wereldwijd is God bezig om een verandering van denken in de Kerk op gang te brengen. Eén van die veranderingen is de overgang van positioneel naar relationeel denken en handelen. We zijn er immers niet om ons eigen koninkrijk te bouwen, maar het Koninkrijk van God! Tal van organisaties en gemeenten 'ontdekken' deze nieuwe - en tegelijkertijd volop bijbelse - manier van samenwerken. In dit artikel zetten we de voordelen van netwerken en partnerschap op een rijtje.

De huidige situatie
De afgelopen 10-15 jaar heb ik veel gemeenten en christelijke organisaties van binnen en van buiten meegemaakt. Ik heb gezien hoe ineffectief hierarchisch leiderschap is als het gaat om het 'vrijzetten' van gelovigen, hoe vertragend kerkelijke commissies kunnen werken als je snel iets gedaan wilt krijgen, en hoe oninspirerend de Gemeente van Jezus op anderen kan overkomen omdat we zo op ons eigen kluitje bezig zijn. Ik heb ook gezien hoe het anders kan: leiders die zich niet op hun positie laten voorstaan, maar het potentieel in andere mensen zien en bevestigen; zelfsturende teams die het mandaat hebben om snel op veranderende omstandigheden in te spelen; bedieningen die op een vriendschappelijke manier samenwerken en daardoor veel meer voor elkaar krijgen dan ieder in zijn uppie ooit had kunnen doen.

Netwerk en partnerschap
De eerste vraag die opkomt is: wat is nu eigenlijk het verschil tussen een netwerk en partnerschap? Ik hanteer daarvoor de volgende definities:

NETWERK: Meerdere bedieningen delen hun middelen of informatie met elkaar, waardoor elke individuele bediening wordt versterkt om haar doelen effectiever te bereiken.

PARTNERSCHAP: Meerdere bedieningen delen hun middelen met elkaar en coordineren hun werkzaamheden om een gezamenlijke visie te realiseren, die groter is dan wat deze bedieningen in hun eentje zouden kunnen bereiken.

Ik geloof dat netwerken en parnerschappen volop bijbels zijn. Jezus bad in Johannes 17 bewust voor de eenheid en liefde onder zijn volgelingen als getuigenis voor de mensen die Hem nog niet kennen. Bovendien zien we in Psalm 133 dat God aan deze eenheid een bijzondere zalving van de Heilige Geest verbindt. Als christenen elkaars hart vinden en hun krachten daadwerkelijk bundelen, dan zullen we doorbraken zien die we voorheen niet voor mogelijk hadden gehouden.

De laatste jaren zien we ook in Nederland steeds meer van dit soort netwerken en partnerschappen ontstaan. Een voorbeeld van een formeel netwerk is de Evangelische Alliantie. Je kunt als gemeente of organisatie lid worden van dit netwerk, waardoor je gebruik kunt maken van de kennis en middelen die de gezamenlijke organisaties inbrengen. Een voorbeeld van een informeel netwerk is het vorig jaar opgerichte Netwerk Huisgemeenten, dat de vorming van huisgemeenten en vijfvoudige bedieningsteams in ons land bevordert. Dit netwerk heeft ook kenmerken van een partnerschap omdat er een gezamenlijke (overkoepelende) visie wordt nagestreefd. Een voorbeeld van een partnerschap is Transformations.NL. Vier bedieningen op het vlak van stadsstrategie bundelen kun krachten om leiders en voorbidders in Nederland te helpen het geestelijk klimaat in hun stad of regio.... lees meer

Geen opmerkingen: