Gebedslijst
Profetieën over Nederland
*Let op: ik heb besloten om niet langer iets met inzendingen te doen, omdat de site al heel lang niet meer actief geupdate wordt. Mails zijn nog altijd welkom, maar ik zal niks meer op deze site posten.

donderdag 8 mei 2008

(12-10) Gebedspunt: Alcohol en drugs: pubers en ouders

Bron: nd.nl

DEN HAAG - Ouders onderschatten het gebruik van alcohol, cannabis en tabak door hun kinderen. Pubers drinken drie keer zoveel alcohol als hun ouders denken.

Dat blijkt uit het Peilstationsonderzoek Ouders van het Trimbos-instituut, dat donderdagmiddag aan minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin werd aangeboden.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 4000 ouders en ruim 7500 leerlingen in het Voortgezet Onderwijs. Het is het voor het eerst dat zoveel ouders zijn ondervraagd over het middelengebruik van hun kinderen.

Ouders onderschatten niet alleen het gebruik van alcohol. Het gebruik van drugs is vaak helemaal niet bekend. Slechts een op de drie ouders van scholieren die wel eens cannabis hebben gebruikt, is daarvan op de hoogte. Bij roken denkt een op de vijf ouders dat hun kind ooit heeft gerookt, terwijl dat het geval is bij een op de drie.

In het onderzoek werd ouders onder meer gevraagd of ze het gebruik van deze middelen schadelijk vinden, en vanaf welke hoeveelheid. De mate waarin ouders het gebruik van alcohol schadelijk vinden hangt af van de leeftijd van het kind en de hoeveelheid alcohol. Driekwart van de ouders van twaalfjarige kinderen vindt dat jongeren onder de zestien helemaal geen alcohol mogen drinken. Van de ouders met een kind van vijftien vindt de helft dit nog. Het gebruik van cannabis vindt tachtig procent van de ouders schadelijk voor kinderen die jonger zijn dan zestien jaar. Twee op de drie ouders vindt dit ook van roken.

Volgens het Trimbos-instituut zijn de regels tussen ouders en kinderen vaak niet duidelijk genoeg. Een op de twaalf ouders vindt het goed dat hun kind op feestjes alcohol drinkt, terwijl een kwart van de ondervraagde scholieren zeker zegt te weten dat dit mag. Ondanks het geconstateerde feit dat ouders het middelengebruik onderschatten signaleert het instituut wel dat er een afnemende tolerantie onder ouders is ten aanzien van jeugdig alcoholgebruik.

De resultaten van het onderzoek zijn voor het Trimbos-instituut de aftrap voor een op de ouders gerichte najaarscampagne. Daarbij zal ook het eigen alcoholgebruik van henzelf specifiek aandacht krijgen. ,,Dit blijkt van invloed te zijn op de in het gezin gehanteerde normen over beginnend alcoholgebruik van de kinderen.’’

Het Peilstationonderzoek wordt eens in de vier jaar gehouden. Voor het eerst is ook de rol van de ouders onderzocht. De directe aanleiding daarvoor was het zorgwekkende alcoholgebruik onder middelbare scholieren. Het Trimbos-instituut wil graag een omslag in de drinkcultuur van jongeren. In het onderzoek van 2003 bleek dat er een sterke stijging te zien was van het aantal kinderen dat op zeer jonge leeftijd begon met het drinken van alcohol. Onder oudere scholieren bleek de hoeveelheid en frequentie van het drinken hoog te zijn. Het aantal twaalf- en dertienjarige dat in een ziekenhuis werd opgenomen voor een alcoholvergiftiging was verzesvoudigd.

Geen opmerkingen: