4 Sept. 2008. Generatie Y, ook wel de ‘millenium generatie’ genoemd, wordt gevormd door degenen die tussen ongeveer 1980 en 1999 zijn geboren. Die jaartallen verschillen per bron, maar het gaat in hoofdlijnen om de mensen die vlak voor de eeuwwisseling geboren zijn. Ze vormen een aparte generatie in de westerse wereld. In de Nederlandse lectuur is nog weinig over hen geschreven. Daarom heb ik zelf een onderzoekje verricht op het web, waarbij ik mezelf vooral de volgende vragen stelde: hoe ziet deze generatie eruit? Wat zijn zwakke en sterke punten van deze generatie? En hoe kan de kerk deze generatie bereiken en met hen samenwerken?
Door: Arnoud (webmaster, gebedstrijd.blogspot.com)
Voordat we inhoudelijk ingaan op generatie Y, moet eerst iets over de sociologie gezegd worden. De sociologie is een wetenschap die de samenleving van bovenaf bestudeerd. Het probeert algemene principes en trends van bevolkingsgroepen te ontdekken. Juist daarom is die wetenschap erg algemeniserend. Dat is niet percee verkeerd, zolang we maar wel blijven beseffen dat we in algemene termen spreken. Sociologische termen en principes kunnen we nooit op een persoonlijk vlak toepassen, alsof iedere individu in een vakje past.
Algemene karakteristieken van de Y-ers
Generatie Y staat bekend als de technologische, bezige, ongeduldige generatie. Bij uitstek zijn Y-ers een vertroetelde generatie. De X-ers, die voor hen kwamen, hadden geleerd relaties boven hun carrière te stellen. Zij hebben hun Y-kinderen met heel veel aandacht opgevoed. De meeste andere generaties zouden zeggen dat Y-ers zelfs verwend zijn opgevoed. Ze zijn gewend alles te krijgen wat hun hartje begeert en weten heel goed wat ze willen.
Er zijn vier duidelijke karakteristieken binnen deze generatie: de bevolkingsgroep is (1) multicultureel, (2) ‘multi-tasked’, (3) ingelijfd in de informatie- en communicatietechnologie en (4) dominant. Andere karakteristieken kunnen binnen deze algemene kenmerken beter begrepen worden.
Multicultureel. De meeste westerse samenlevingen zijn multicultureel. Dit geldt minstens zo sterk voor Nederland, als enig ander land. Het kenmerk van deze generatie is dat de multicultuur niet meer bijzonder is. Men is er aan gewend. Er is niet alleen tolerantie voor raciale verschillen, maar ook wat betreft sekuele geaardheid en levensbeschouwing. Homoseksualiteit is getolereerd en normaal, en de Y-ers leven samen met zeer uiteenlopende wereldbeelden. Er is veel tolerantie en dat gaat gepaard met nieuwsgierigheid. Men staat open voor allerlei culturen, levensbeschouwingen en wereldbeelden. Hierbij horen ook occulte stromingen, maar die vormen nog altijd een minderheid tussen alle andere stromingen.
Met die culturen en levensbeschouwingen, komen er ook allerlei godsdiensten en filosofiëen de huiskamer binnen, waarvan vele bepaald niet christelijk zijn. Daarom is er onderscheiding nodig: onderscheiden tussen wat van God is en wat niet, tussen wat leugen is en wat waarheid en tussen wat überhaupt zinvol is en wat niet. Wat wij op onze beurt van Y-ers kunnen leren, is dat we wel degelijk samen kunnen leven met mensen uit andere culturen. Y-ers hebben daar geen enkel probleem mee.
Multi-tasked. Het begrip ‘multi-tasked’ slaat op het feit dat Y-ers een agenda hebben die vol zit met allerlei verschillende afspraken, vergaderingen, activiteiten, enzovoorts. Ze hebben het vaak druk met veel verschillende dingen tegelijk. Ze internetten, kijken tv, en studeren tegelijkertijd. Een normale week zit voor hen volgepland met studie, werk, kerk, sport, relaties en hobby’s.
De rollen voor toekomstige Y-volwassenen zullen ingewikkelder worden. Men moet vader of moeder zijn, maar tegelijkertijd ook bijvoorbeeld vriend, sporter, hobbyist, collega, baas of werknemer, en meningen hebben over allerlei soorten informatie. Tot nu toe lijken Y-ers hier behoorlijk flexibel in te functioneren. Ze hèbben de capaciteit om verschillende rollen te dragen en tussen die rollen te wisselen. De generatie is adaptief.
Multi-tasking is niets anders dat het integreren van verschillende activiteiten met elkaar. In bepaald opzicht kan dit heel efficiënt zijn. Daar kunnen we van leren. Aan de andere kant mogen we ons afvragen, of een leven met constante multi-tasking niet rusteloos is. Voor velen is het een hulp om niet geconfronteerd te hoeven worden met de eigen leegte. Het bedekt de eigen gebrokenheid door het gewoonweg te negeren en altijd bezig te zijn. De rusteloosheid van Y-ers is tevens een punt waarbij we kunnen aansluiten in de pastoraat en evangelisatie.
Technologisch. Meer dan voor alle voorgaande generaties is de technologie van invloed geworden op deze generatie. De technologie is niet langer een handige bijkomstigheid, maar een levenswijze. Bepaalde technologie, zoals mobieltjes en i-pods, zijn bijna een extentie van het lichaam aan het worden. Communicatie op alle vlak is simpelweg overgenomen door de technologie. Y-ers bellen, msnen, smsen, mailen, bloggen en hyven er op los. Dit zorgt er tevens voor dat men, ten opzichte van vorige generaties, samen meer kan doen binnen minder tijd.
Ook informatie is het gebied van de technologie geworden. Internet verschaft onnoemlijk veel informatie, zowel betrouwbaar als onbetrouwbaar. En ook via het mobieltje is steeds meer informatie te verkrijgen, ongeacht waar iemand zich op dat moment bevindt. De hoofdlijn is, dat de technologie een integraal deel van het leven is geworden.
Zoals al is genoemd, is er onderscheiding nodig. Onderscheiding tussen betrouwbaarheid en onbetrouwbaarheid en zinvolle en zinloze informatie. Dat geld vooral voor het gebruik van het internet.
Bij het gebruik van allerlei soorten techologie is dringend bezinning nodig. Hoe mag men met deze technologie omgaan? Wanneer is iemands privéleven geschonden? Hoeveel macht mogen monopoliebedrijven als Google en Microsoft eigenlijk hebben? Hoe zit het met copyright op internet? Wie kan allemaal meekijken met onze mails? Kan bijvoorbeeld MSN het echte contact tussen mensen vervangen? Technologie kan vooruitgang brengen, maar tegen welke prijs? Misleiding, schending van het privéleven, gevaarlijk hoge machtsposities in de economie en eenzaamheid kunnen door de technologie in de hand worden gewerkt. Verwacht wordt, dat hoe meer de technologie zich zal ontwikkelen, hoe verder de bezinnig daarop zal achterlopen.
Dominant. Er is een theorie dat dominante en reactieve generaties elkaar opvolgen. De reactieve generaties zijn minder gedreven en doelgericht dan de dominante. De dominante generaties zijn veel meer gericht op verandering, ontwikkeling en laat door de geschiedenis heen, luid en duidelijk haar eigen stem horen. De reactieve generatie is meer realistisch en reflectief. De dominante is meer idealistisch. De generatie X is een voorbeeld van een reactieve generatie. De boomers en de Y-ers zijn deel van dominante generaties.
Voor generatie Y geldt, dat ze ideologisch zijn op een egocentrische manier, dat ze een heel eigen kijk op de samenleving en de arbeid hebben, dat ze het liefst zonder tegenspraak oude systemen en methoden willen vervangen, dat ze positief zijn over de toekomst, dat ze hard werken voor respect, dat ze vindingrijk en creatief zijn, enzovoorts.
Gebedslijst
Profetieën over Nederland
*Let op: ik heb besloten om niet langer iets met inzendingen te doen, omdat de site al heel lang niet meer actief geupdate wordt. Mails zijn nog altijd welkom, maar ik zal niks meer op deze site posten.
Profetieën over Nederland
*Let op: ik heb besloten om niet langer iets met inzendingen te doen, omdat de site al heel lang niet meer actief geupdate wordt. Mails zijn nog altijd welkom, maar ik zal niks meer op deze site posten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten