Gebedslijst
Profetieën over Nederland
*Let op: ik heb besloten om niet langer iets met inzendingen te doen, omdat de site al heel lang niet meer actief geupdate wordt. Mails zijn nog altijd welkom, maar ik zal niks meer op deze site posten.

donderdag 15 november 2007

Grote oogst in Nunspeet

(dit artikel is van een paar jaar geleden)
Bron: Joel News NL159-1, Adriaan van der Hoeven

Niet minder dan honderdzestig leerlingen staken hun hand op om Jezus aan te nemen bij een evangelisatieactie op een school in Nunspeet. De leerlingen kregen godsdienstles van de jongeren van bijbelschool History Makers.

De grote oogst op de christelijke scholengemeenschap De Brouwerskamp in Nunspeet is ongekend. "Vorig jaar waren we er ook," zegt Jaroah Haumahou, een van de leiders van de History Makers (http://www.historymakers.nu), "maar toen was het alleen maar zaaien. Nu gingen één voor één de handen omhoog als we een oproep deden. Op een dag kwam zelfs een hele klas tot geloof. In de aula kwam een jongen op ons af met de vraag: 'Help, ik zoek Jezus, wat moet ik doen?' Er kwamen gemiddeld veertig leerlingen per dag tot geloof. Dat was wel intens. Ik hoop dat we er klaar voor zijn als straks de oogst echt binnenkomt, want dan wordt het druk hoor!"

Leerlingen van de bijbelschool waren in april een week lang te gast op De Brouwerskamp. Ze werkten samen met het schoolteam Echt. Jaroah: "We mochten godsdienstles geven. Iedereen had een les voorbereid en gaf de scholieren de uitdaging mee om zelf een keuze te maken voor Jezus. De school is wel christelijk, maar het was voor de meesten nieuw om echt te kiezen voor God."



BEKEREN
De History Makers splitsten zich tijdens de week op. Terwijl de ene groep les gaf, deed de andere groep voorbede. Jaroah: "Vooraf hebben we ons als team bekeerd van onze zonden en ook de zonden van de leerlingen in gebed beleden. Tijdens de week bleven we ons verootmoedigen voor God. We wilden niet op onze eigen kracht vertrouwen, maar op de kracht van God." Hoe meer keuzes voor Jezus, hoe enthousiaster de History Makers werden. Zo kreeg een 'bekeerde' klas de les erop onderwijs over de 'vervulling met de Heilige Geest' en konden de scholieren voor zich laten bidden en zich laten zalven.De leerlingen werden aangemoedigd om in tongen te gaan spreken.

Godsdienstlerares Claudia de Grooth is blij met wat de week met de History Makers heeft gebracht. "Ik herinner me een meisje dat een keuze voor God maakte en daarna bij de gebedsgroep in de pauze langskwam. We baden ook voor haar en ik zag haar later een beetje verbaasd op een stoel zitten. Ze huilde, en toen ik vroeg waarom, zei ze dat ze huilde van geluk, en dat ze voelde dat er iets was gebeurd. Heel bijzonder. Veel leerlingen gaan al jaren naar de kerk maar wisten niet dat je ook een persoonlijke relatie met God kunt hebben. Ik hoor verhalen dat leerlingen anders met elkaar omgaan. Ik verbaas me ook over hoe open de leerlingen zijn voor het evangelie. Onze gebedsgroep op De Brouwerskamp is verdubbeld van acht naar zestien leerlingen. Dat waren er in de bewuste week dertig, maar je merkt dat het enthousiasme nu weer wat minder is."

KANTTEKENING
Toch zet de lerares ook kanttekeningen bij wat er is gebeurd. "Ouders en docenten hoorden over het bidden in tongen en het zalven en vroegen zich af wat er gebeurde. Onze school is vrij traditioneel. Ik denk dat de History Makers in hun enthousiasme net iets teveel wilden. Binnenkort evalueren we de week en als het aan mij ligt komen ze volgend jaar weer terug."

Misschien is eerstejaars History Maker Christiaan Kollaard er dan ook weer bij. Hij zal in ieder geval niet zo snel vergeten wat hij de laatste dag op de school meemaakte. "De groep waar ik in zat had deze week nog maar weinig gezien. Ik denk dat we het teveel vanuit onszelf deden. Maar we hebben ons daarvan bekeerd en tegen God gezegd: 'U moet het doen.' Ik zei: 'Als U niets zegt, dan houd ik mijn mond. De laatste les stelden de leerlingen spontaan vragen. Dit waren vragen die ik vroeger zelf ook heb gehad. Ik merkte dat de Heilige Geest door me heen werkte, heel cool. Toen we aan het eind van de les een oproep deden, ging driekwart van de handen omhoog."

De History Makers doen twee keer per jaar aan schoolevangelisatie.

1 opmerking:

Reinald Hofman zei

Dit vond plaats in 2001. Een sterk gekleurde versie van de werkelijkheid. Dit kwam vooral omdat de History Makers (vooral leden pinkstergemeente) geen idee hadden in welk dorp ze werkten. Dat 75% van de leerlingen lid was van een traditionele kerk en typische "pinksteruitingen" hen onbekend waren en sommigen hier nieuwsgierig naar waren. Oftewel een botsing van geloofsuitingen. Dat is HEEL wat anders dan tot geloof komen, laat staan tot ECHT geloof komen. De bewuste jongeren van toen zijn "gewoon" actief gebleven binnen de kerken van Nunspeet. Na het vertrek van HM is er niets bijzonders veranderd. Ook kwam er geen separate pinkstergemeente in Nunspeet. Gelukkig maar, want er zijn al meer dan genoeg kerken in ons dorp !