Gebedslijst
Profetieën over Nederland
*Let op: ik heb besloten om niet langer iets met inzendingen te doen, omdat de site al heel lang niet meer actief geupdate wordt. Mails zijn nog altijd welkom, maar ik zal niks meer op deze site posten.

zondag 18 mei 2008

(08-10) Dank/gebedspunt: Jeugdkerkbeweging heeft opvolger

Bron: http://www.frieschdagblad.nl/

Leeuwarden - De Jeugdkerkbeweging is ten einde, zo klinkt er al een tijdje. Inmiddels staat echter de nieuwe beweging klaar: jongeren die doorstromen naar het kader van de kerken. Bovendien zien voorgangers het jongerenwerk steeds vaker als een proeftuin.

Door Lodewijk Born.

Het werd bijna triomfantelijk gebracht dat de jeugdkerken ‘het niet hadden gered’. Wie echter goed kijkt ziet dat de jeugdkerken het wel degelijk hebben gemaakt. Nog nooit waren er zoveel kerken bezig met jeugd en ontwikkelen van jeugdbeleid. JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk kan het werk amper aan. Het is inmiddels de snelst groeiende poot van het kerkenwerk vanuit Utrecht.
Ook bij andere kerkelijke organisaties is die ontwikkeling te zien. Afgelopen maand kwamen op een trainingsdag van Youth for Christ duizend jonge leiders, jeugdouderlingen, kerkelijk (jeugd)werkers en voorgangers samen voor een trainingsevent. ,,Een record in de drie jaar dat we het evenement organiseren, aldus Corjan Matsinger, Hoofd Kerkenwerk van Youth for Christ.
Het was ,"een beetje verrassend” omdat dat er enkele weken vooraf nog ‘maar’ driehonderd tot vierhonderd aanmeldingen waren. ,,Zo zie je hoe onvoorspelbaar het is. Op de dag zelf zit je dan in een keer met duizend man in een sporthal in Woerden. Geweldig.’’ De deelnemers bogen zich van ,,negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds’’ over jongerenwerk. ,,Je ziet dat ze er dus ook veel tijd in willen investeren.’’

Nieuw materiaal
De toeloop valt wel enigszins te verklaren. Zo heeft Youth for Christ nieuw materiaal ontwikkeld voor de trainingsprogramma’s Rock Solid en Solid Friends. Onderdeel van dat materiaal, waar kerken zich op kunnen abonneren, is een eendaagse training. Voor het eerst was er ook speciaal een seminar voor predikanten en jeugdouderlingen waar zo’n tachtig deelnemers op afkwamen, en ook katholieke jongeren(werkers) deden mee.
De Rooms-Katholieke Kerk werkt actiever met het materiaal van Youth for Christ, onder meer met het populaire Rock Solid. Speciaal voor de R.-K. Kerk is het materiaal aangepast zodat parochies hun activiteiten voor jeugd kunnen versterken. ,,Op zo’n dag merk je er helemaal niks meer van of iemand nou protestant of katholiek is.’’ De breedte van kerkelijk Nederland was sowieso aanwezig. ,,Van jongeren uit de pinksterkerken tot werkers uit Gereformeerde Bondsgemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland.”
Edward de Kam, directeur van YfC-Nederland, ziet de verandering zelf gebeuren. ,,In ons werk komen we veel kerken tegen waar het jongerenwerk ingezakt is. Dat is dieptriest. Gelukkig zijn er ook kerken die investeren in jongeren. Ik was laatst in Winterswijk waar ze vijf jaar geleden nog maar een groepje jongeren hadden. Ze zochten hulp, vormden visie op jongerenwerk en trokken een jongerenwerker aan. Nu zijn er tachtig jongeren. Met visie en mensen met passie voor jongeren is er veel mogelijk.’

Volle kerkbanken
Het trainingsevent had als thema ‘Heb jij jouw jongeren in beeld?’ Zo ongeveer de vraag die alle kerken bezighoudt omdat ze die groep (weer) graag in de kerk zien. Volgens Jonathan Westerkamp, die er sprak ,,is het belangrijkste doel van jongerenwerk niet dat de kerkbanken gevuld worden’’. ,,De focus moet zijn dat jongeren Jezus leren kennen en gaan volgen.’’
Westerkamp, coördinator van de missionaire jongerencursus Youth Alpha, merkt in de praktijk dat jongeren het niet makkelijk vinden om na een Youth Alpha door te stromen naar de reguliere kerkdiensten. ,,Voor veel jongeren is die stap erg groot. Het is leuk en goed als activiteiten lekker draaien en de kerk vol zit, maar het gaat er in de eerste plaats om dat jongeren Jezus leren kennen. Die focus moet je wel vasthouden, ook als je als kerk wel jongeren bij activiteiten weet te betrekken.’
Corjan Matsinger merkt dat steeds meer kerken het jeugdwerk gebruiken als ‘een proeftuin’ voor veranderingen in de hele gemeente. ,,Er wordt gekeken hoe jongerenwerk kan bijdragen aan het totaal van gemeente-zijn. Als verandering daar slaagt, dan is er grote kans op profijt voor de kerk als geheel’’, aldus Matsinger.
Voorgangers en kerkenraden zien de veranderingen die door de jeugd of door jeugdkerken teweeg zijn gebracht. Dat heeft gezorgd voor vitaliteit in gemeenten. ,,Dat wil men dan doorzetten naar andere terreinen in de kerk. De jeugd baant als het ware een weg voor verandering.” Leiders konden onder meer twee academische workshops volgen over thema’s als nieuwe kerkvormen en veranderingsprocessen in kerken.”
Het Hoofd Kerkenwerk - hij studeerde in 2000 af op het onderwerp Jeugdkerken - ziet dat jongeren die nu of voorheen in de jeugdkerken actief waren ook meer en meer doorstromen. Hij vindt het in die zin niet erg dat jeugdkerkbeweging ,,op zijn laatste benen loopt”. ,,Jongeren worden jonge leiders. Ze geven leiding aan Rock Solid-clubs of worden jeugdouderling. Ze komen dus in het kader van de kerken. Dat is een goede ontwikkeling omdat ze op die wijze ook mee gaan beslissen en denken op het bestuurlijk niveau van de kerken.”
Youth for Christ (YfC) heeft inmiddels meer dan 150 medewerkers. 4000 vrijwilligers zijn bezig met jongerenwerk op scholen, creatieve tienerprogramma’s voor kerken en jongerenwerkers in de wijk. Jaarlijks heeft YfC contact met meer dan 40.000 leerlingen op school, meer dan 900 kerkelijke tienerclubs en meer dan 3000 jongeren in de wijk.

Geen opmerkingen: